FAQ

Heb je een vraag? Lees de vragen hieronder even door, wellicht staat jouw vraag er ook tussen. Niet? Stuur dan een mailtje naar Martijn.
Hoe passeren we Scheveningen Haven?
We varen er ruim omheen. Houd goed afstand van de blokken en van eventuele boten. Passeer boten altijd achterlangs.
Hoe passeren we de Scheveningse Pier?
Net als bij de Scheveningse haven varen we hier ruim om heen. Houd goed afstand en ga erna niet meteen achter de pier varen, hier is de wind vaak slecht.
Het Noordzee kanaal mondt uit ter hoogte van IJmuiden. Hoe passeren we dit obstakel?
De pier van de Port of Amsterdam loopt ongeveer 1,6 km de zee in. Zo ver op zee zijn er hele grote golven en de opening is heel breed. Er varen veel grote boten in en uit waardoor passeren een uitdaging is. Wanneer je materiaal je in de steek laat heb je op dit stuk een groot probleem. Het is tevens verboden om dit stuk kitesurfend af te leggen. De organisatie zal hierom bussen inzetten die de deelnemers van de zuidpier naar de noordpier brengen.
Langs de route vind je op sommige stukken golfbrekers, staan deze aangegeven?
Deze staan niet extra aangegeven door de organisatie. Kijk goed uit en let goed op.
Hoe is de ondersteuning tijdens de tocht?
In principe is Hoek tot Helder een self supporting downwinder, maar:
  • De route is opgedeeld in 4 stukken. Aan het eind van ieder deel is een stempelpost ingericht met vrijwilligers. Hier moet je stempelen met de app, om deze manier registreren wij onze deelnemers. Dit is verplicht. Op de stempelposten is ook eten en drinken voor de deelnemers en crew.
  • Deelnemers varen in buddyparen en zijn verplicht allemaal een telefoon met HTH-app bij zich te hebben in waterdichte hoes. Wanneer zich een calamiteit voordoet kan jij of een andere deelnemer de organisatie bellen voor ondersteuning. Door de app kan de organisatie haar deelnemers tracken en registreren.
  • Op het strand rijdt de organisatie in 4x4 terreinwagens. Bij HTH5 hadden we 15 terreinwagens op het strand ter ondersteuning. 
  • De KNRM, Kustwacht en Reddingsbrigade zijn er niet om te begeleiden, maar zijn oproepbaar (zoals voor iedereen in Nederland) als er iets gebeurd. Deze kunnen ingeschakeld worden door 0900-0111 (voor alles op het water) of 112 (voor alles aan land) te bellen.
Wat is een buddy en waarom is dit verplicht?
Een buddy is een andere (ingeschreven) deelnemer waarmee je de tocht samen aflegt. Jij en je buddy zijn tijdens Hoek tot Helder onafscheidelijk en houden elkaar continue in de gaten. Als de een pech heeft helpt de ander en andersom. Je vaart hierdoor nooit alleen. Een ongeluk gebeurd? Jouw buddy is als eerste ter plaatste en indien nodig 112 en/of de organisatie bellen. Het buddysysteem is de ruggegraat van jouw veiligheid tijdens Hoek tot Helder. Deelnemen zonder buddy mag niet.
Kan ik ook mee doen in teamverband?
Ja, dit kan, je kan dan samen sponsors zoeken en samen varen. Ieder schrijft zich apart in en je haalt 1500 euro per persoon op. Heb je een team van 3, dan neem je dus minimaal 4500 euro mee. Een team heeft geen maximaal aantal teamleden.  We kijken altijd naar persoonlijke tellers op de website en niet naar een teamgemiddelde. 
Wat gebeurd er als ik geblesseerd raak of mijn materiaal kapot gaat en ik niet verder kan?
Dat is pech zeg.
  • Je hebt een telefoon bij je zodat je altijd iemand kan bellen. Je kan je telefoon bijvoorbeeld verpakken in een speciaal daarvoor geschikte waterdichte hoes. Een telefoon op het water meenemen is verplicht maar altijd op eigen risico. 
  • Je kan bij materiaal pech naar het dichtstbijzijnde stempelpost gaan of vragen aan 1 van de passerende 4x4's van de organisatie om te kijken of je het kan repareren. Wanneer je niet verder kan is jou tocht voorbij en zal je moeten wachten op 1 van de vrijwilligers die jou mee kan nemen naar Den Helder of moet je zorgen voor eigen vervoer waarmee je naar huis kan gaan. Meld je ten alle tijden af bij de organisatie.
  • Heb je een blessure waarmee je niet verder kan, zorg dan dat iemand je op komt halen en laat je terug brengen naar jouw auto of naar huis. Bij zware blessure raadpleeg je natuurlijk een arts.
  • Neem je European Health Card, wat cashgeld en pinpas mee.
Wat is een windraam en waneer is het?
Een windraam is de periode van een aantal maanden waar binnen het evenement moet plaatsvinden. Het windraam van de 7e editie was oorspronkelijk van 17 augustus t/m 3 november 2024, maar vanwege het uitblijven van de benodigde omstandigheden is de 7e editie uitgesteld naar 2025. We hebben hiervoor windramen gepland van 5 april t/m 6 juli 2025 en van 16 augustus t/m 2 november 2025. Dit betekent dat Hoek tot Helder op de eerste dag met de juiste omstandigheden binnen 1 van deze periodes zal plaatsvinden. Hoek tot Helder kan 7 dagen in de week plaatsvinden.
Het windraam is redelijk ruim en ik weet nu al dat ik niet alle dagen kan binnen de aangegeven periode. Wat gebeurt er als het toch toevallig op een dag valt wanneer ik niet kan?
Dat is super jammer, maar het evenement gaat door. Jouw ticket is niet mee te nemen naar een volgende editie en ook niet overdraagbaar aan een ander. Dit is helaas het risico van een kitesurfevenement. We hebben een beperkt aantal plaatsen en geven hierom geen inschrijfgeld (hiervan betalen wij de kosten voor het evenement) en sponsorgeld (dit gaat rechtstreeks naar de Hartstichting en wordt besteed aan onderzoek) terug.
Wat voor materiaal raden jullie aan?
Al het materiaal niet ouder dan 2019. Slingshot sponsort Hoek tot Helder, dus als je nog voor een nieuwe kite gaat, denk dan eens aan een RPX. Het belangrijkste is dat jouw materiaal gecontroleerd en in goede staat is. Materiaalpech is de meest voorkomende reden van uitvallers. Je mag op een twintip of een directional. Je mag niet op een foil. Martijn (90kg) heeft 3 HTH's gevaren. Nooit met een andere kite dan een 7 of een 10.
Welke omstandigheden zoeken we voor Hoek tot Helder?
Hoek van Holland > Den Helder: ZZW-NW 5-7 bft (ZZW uitgezonderd in Zuid Holland)
Den Helder > Hoek van Holland: WNW-N 5-6 bft
Hoever van te voren wordt de datum bekend?
5 dagen vooraf zetten we het evenement op stand-by. Er komt dan een vooraankondiging dat HTH eventueel plaats zou kunnen vinden. 2 dagen voor deze datum komt er een definitieve go of een nogo. 
Wat gebeurd er als het evenement niet in het windraam kan plaatsvinden?
We zoeken (en plannen) dan een nieuw windraam in het voorjaar. Als dit niet lukt, dan opent er nog 1 in het najaar.
Hoelang duurt de tocht?
Hoelang je er precies over doet ligt aan je techniek, je conditie in hoeverre je omkijkt naar anderen, of je pech hebt gehad en natuurlijk de windsnelheid en vooral de windrichting. Het vaarschema wordt vlak voor het evenement bekend gemaakt. De meest krappe doorkomtijden hebben we aan het eind van het windraam. Deze zie je hieronder.

Verzamelen 6.00
Vertrekken tussen 7.00 – 7.45
 
Stop 1:
Open van 8.00 – 9.00
 
Stop 2:
Open van 11.00 – 12.00
Bussen vertrekken tussen 11.30 en 12.15
 
Stop 3:
Open van 14.15 – 15.15

Finish:
Finishen tussen 15.30 – 16.30
Bussen vertrekken vanaf 18.30.
Hoeveel kite ervaring moet ik hebben?
  • Je moet goed kunnen varen. Ook in de branding en golven.
  • Je moet bij inschrijven al een keer een downwinder van 40 a 50 km op de Noordzee hebben afgelegd.
  • Je kan jezelf en anderen redden.
  • Je bent zelfverzekerd over je kiteskills en dit is ook terecht.
  • Je bent zeker over de staat van je kiteset.
Wat moet ik doen als ik het niet red door pech of een blessure? Hoe kom ik terug naar Hoek van Holland?
We rijden met touringcars vanaf de finish terug naar het startpunt. Mocht je dit niet halen en ergens anders strandden: geen paniek! Probeer dan naar 1 van de stempelpunten te gaan. Neem je OV mee zodat jij je hier op eigen gelegenheid naartoe kan verplaatsen. Er zijn altijd mensen die vanaf de stempelposten naar Den Helder gaan. Vraag of je mee kan rijden of regel zelf een vriend(in)/kennis. Meld altijd aan de organisatie als je uitgevallen bent.

Wat je ook kan doen is op eigen gelegenheid terug te gaan naar Hoek van Holland of naar huis. Als hier een auto staat zorg je natuurlijk dat je de sleutel bij je draagt en deze niet aan de organisatie hebt meegegeven. 
Heeft Stichting Kite 4 Charity een ANBI status?
Ja, het RSIN nummer is: 856573346
Ik heb nog nooit meegedaan aan een sponsorevenement en vind het moeilijk om geld in te zamelen, krijg ik begeleiding?
  • Bij inschrijving ontvang je een plan van aanpak om sponsors te werven. Je zal zien dat het wanneer je de tips gebruikt erg makkelijk zal gaan om geld in te zamelen.
  • Wanneer je problemen ondervindt kan je altijd contact opnemen met de organisatie.
  • Het sponsorbedrag is verplicht en persoonsgebonden. Niet vrijblijvend.
  • Over het algemeen lukt het iedereen, dus met de juiste inspanning kan jij het ook!
  • Als het sponsorgeld niet (volledig) binnen is kan je niet mee doen aan het evenement.
Het inschrijfgeld is 87,50 euro, wat krijg ik hiervoor terug?
  • Een Lycra
  • Kopje koffie bij de start
  • Lunch
  • Tussendoortjes
  • Diner
  • Onbeperkt water op de stops
  • Medaille
  • Shuttle rond IJmuiden
  • Vervoer terug
  • Begeleiding tijdens de tocht
  • Begeleiding bij de fondsenwerving
  • Trainingsschema
  • Onvergetelijke ervaring
  • Als je finisht: EEN MEDAILLE 
Het sponsorgeld is 1500 euro, wat wordt hiermee gedaan?
Het volledige bedrag dat de deelnemers hebben ingezameld wordt overgemaakt aan de Hartstichting.
Kunnen teamleden elkaar compenseren met sponsorgeld?
Ja en nee, je kan donaties werven op twee manieren.
  • Op persoonlijke titel, deze zijn verbonden aan één persoon en hiermee kunnen teamgenoten elkaar niet compenseren.
  • Teamdonaties, dit zijn donaties aan het gehele team. Bij een donatie van 100 euro aan een team van 4 krijgt iedereen dus 25 euro bijgeschreven. Hiermee kan je jouw team dus wel compenseren als jij en de donateur dit willen.
Let op: We kijken altijd naar de individuele sponsoropbrengst. Binnen een team heeft dus ook iedereen minimaal 1500 euro sponsorgeld om mee te doen. Een deelnemer uit team A met 1400 euro op de teller kan dus niet gecomenseerd worden door een teamlid met 1600 euro op de teller. Wil je ervoor zorgen dat echt iedereen 'gelijk op gaat' in het team vraag dan van begin af aan om enkel teamdonaties. Maak hier wel afspraken over, want op deze manier kan het voorkomen dat 1 van de deelnemers uit het team zich niet inspant, maar enkel profiteert van de inspanning van anderen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Voorbeeld:
Team A > 6000 euro
Deelnemer 1 > 1500 euro
Deelnemer 2 > 1500 euro
Deelnemer 3 > 1500 euro
Deelnemer 4 > 1500 euro
Team B > 6000 euro
Deelnemer 1 > 2000 euro
Deelnemer 2 > 2000 euro
Deelnemer 3 > 2000 euro
Deelnemer 4 > 0 euro
Team C > 8000 euro
Deelnemer 1 > 7000 euro
Deelnemer 2 > 600 euro
Deelnemer 3 > 300 euro
Deelnemer 4 > 100 euro

In bovenstaand voorbeeld is team A volledig geplaatst, bij team B zijn alleen deelnemer 1, 2 en 3 geplaatst en bij team C alleen deelnemer 1. Het is dus niet mogelijk om mee te liften op iemand uit je team en daarom belangrijk dat iedereen zich inzet. Donaties kunnen niet worden verschoven naar een andere deelnemer, gewijzigd van team naar individu of andersom. 
Worden er tijdens de dag ook foto’s e.d. genomen?
Ja, zowel foto als video, maar je mag zelf ook een gopro mee nemen als je dat leuk vind. Wel op eigen risico. Je gemaakte beelden mag je met WeTransfer naar info@hoektothelder.nl sturen. Wie weet zie je jou beelden terug in de officiele aftermovie!
Kan het zo zijn dat we de andere kant op gaan varen?
Ja, van Den Helder naar Hoek van Holland behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan bij wind tussen NW en W. Hiermee is de bovengrens in overleg met de kustwacht verlaagd van 7bft naar 6 bft. Bij een versie Hoek van Holland > Den Helder is de bovengrens gewoon 7 bft.
Wanneer hebben de HTH's plaatsgevonden?
#1 04-09-2016: €47.000,- opbrengst
#2 19-08-2017: €95.000,- opbrengst
#3 28-09-2019: €375.000,- opbrengst
#4 30-09-2021: €607.000,- opbrengst
#5 02-11-2022: €652.552,- opbrengst
#6 20-09-2023: €1.013.000,- opbrengst

info@hoektothelder.nl
Copyright © 2024,
Hoek tot Helder

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Uitschakelen